November 2018

Mensen met de longziekte COPD kunnen sinds kort in de regio Kennemerland gebruik maken van het netwerk ‘COPD in de buurt’. Dankzij de speciale app ‘Thuismeten’ volgen zij het verloop van hun ziekte en kijken zorgprofessionals op afstand mee via beeldbellen.

‘COPD in de buurt’ is een samenwerking van zorgorganisaties. Eerder is gestart met een pilot. Een van de initiatiefnemers is Peter Paardekooper van Huisartsen Centrum Zandvoort. Voor mensen met COPD is een ziekenhuisbezoek zwaar vanwege hun beperkte longinhoud. Daar komt bij dat controles op vaste momenten zijn en we er dan niet altijd zijn wanneer de zorg écht nodig is.

Dankzij ‘Thuismeten’ kan dat wel. Patiënten kunnen met artsen en verpleegkundigen veilig informatie uitwisselen en beeldbellen via de speciale Luscii app op een tablet. Zo krijgen ze inzicht in hun leefstijl en de invloed daarvan op hun gezondheid. Alleen als het nodig is, maken we een afspraak in het ziekenhuis”. Voordeel is dat mensen met COPD minder vaak voor controle naar het ziekenhuis hoeven, meer regie krijgen en zich veiliger voelen doordat verpleegkundigen dag en nacht bereikbaar zijn.

‘COPD in de buurt’ start in deze vernieuwde opzet eerst met 50 patiënten. In 2019 willen ze dat verder uitbreiden en Thuismeten mogelijk maken voor alle mensen met COPD in de regio Kennemerland.