Hoe kan ik zonnebrand voorkomen?

 1. Mijd de felle zon!
  De zonkracht is rond het middaguur altijd het sterkst. Probeer daarom op die momenten de zon te mijden. Ook door weerkaatsing van de UV-straling (zand of water) kan UV doordringen in de schaduw (bijvoorbeeld door parasols). Gebruik dus ook in de schaduw zonnebrandcrème.
 2. Draag beschermde kleding!
  Kleding houdt een belangrijk deel van het UV tegen. Wanneer u langdurig in de zon blijft, is het wel belangrijk ook de huid onder de kleding in te smeren met zonnebrandcrème. Er zijn speciale textielsoorten, die de huid zeer goed afschermen tegen UV-straling.
 3. Draag een hoed of pet!
  Hoe breder de rand van de hoed, hoe beter de bescherming. Het nadeel van petten is dat ze maar aan één kant schaduw geven. Bij mensen met een (deels) kalend hoofd of een zeer korte haardracht, is het dragen van een hoed of pet extra belangrijk om de hoofdhuid te beschermen.
 4. Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon!
  Wanneer de huid geleidelijk aan zonlicht blootgesteld wordt, krijgt de huid de kans om een pigmentlaag aan de maken die de cellen afschermt tegen de zon.
 5. Smeer zonnebrandcrème met een passende factor!
  Heel belangrijk is het smeren van zonnebrandcrème. Elke zonnebrandcrème geeft een bepaalde graad van bescherming. Dit staat op de verpakking als SPF vermeldt. Afhankelijk van het huidtype en/of de duur van blootstelling aan de zon, kan een zonnebrandcrème worden uitgekozen. Belangrijk is dat u zich na een aantal aantal uur opnieuw insmeert. Omdat zonnebrandcrème vaak pas na ca. 30 minuten optimaal werkt, is het verstandig de crème steeds tijdig aan te brengen.
Huidtype 1 
(zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit)
factor 30-50
Huidtype 2
(licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam)
factor 20-30
Huidtype 3
(vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin)
factor 20-30
Huidtype 4
(iets getint huidtype, verbrandt vrijwel nooit, bruint snel)
factor 20
Kinderen tot 16 jaar
ongeacht het huidtype
factor 30-50

Huisartsen Centrum Zandvoort

Locatie Centrum
Beatrixplantsoen 1b
2042 PW Zandvoort

Locatie Noord
Thomsonstraat 1
2041 TA Zandvoort

Tel: 023 – 57 320 23 (voor spoed: kies 1)
Na 17.00 uur: 023 – 224 25 26