Bijziendheid dreigt vele Nederlanders in de nabije toekomst blind te maken. Kinderen spelen te weinig buiten en zitten te veel en te dicht op de tv, computer, telefoon en andere schermen. Maar ook het dichtbij en in het donker lezen van boeken dragen bij aan bijziendheid. Dit zegt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, in het NRC.

Van oudsher is bijziendheid een kwaal van kinderen van hoogopgeleide ouders, doordat ze veel lezen. Uit recent onderzoek van Klaver onder zesjarigen blijkt dat tegenwoordig kinderen van laagopgeleide ouders vaker bijziend zijn. Zij komen minder vaak buiten.

In Europa is nu de helft van de twintigers bijziend, tegen 30 procent in 1980. Dat betekent dat er in Nederland nu ongeveer een miljoen bijziende twintigers zijn. Hoogbijzienden (met een sterkte van -6 of meer) lopen een groot risico op netvliesloslating, schade aan de oogzenuw en andere oogziektes. Een op de drie hoogbijzienden wordt slechtziend aan beide ogen, met een zicht van minder 30 procent”, zegt Klaver.

Klaver adviseert: “Dichtbijwerk onder donkere omstandigheden is niet zo slim, vooral niet uren achter elkaar. Kinderen moeten een tot twee uur per dag naar buiten. Wissel dichtbijwerk af met iets anders of rust. Zo kunnen we de bijziendheid en uiteindelijk blindheid mogelijk vertragen of tegengaan.

Bron: NRC.nl