Testen op het coronavirus
Heeft u klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Dan is het belangrijk dat u zich zo snel mogelijk laat testen en thuisblijft tot u de uitslag van de test heeft. Iedereen met klachten kan voor de zogenoemde PCR-test rechtstreeks contact opnemen met de GGD:

  • Online: ga naar coronatest.nl
  • Telefonisch: bel 0800-1202.
    Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Alleen met klachten wordt een test afgenomen. Voor het maken van een testafspraak worden kort een aantal vragen gesteld over uw klachten. Zorg dat u uw BSN-nummer bij de hand heeft. U krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen. U wordt binnen 48 uur gebeld over de uitslag.

Wij ontvangen geen testuitslagen van de GGD. We willen u vragen de uitslag aan ons door te geven, zodat we het goed in uw dossier kunnen verwerken.

Sneltesten voor Corona
Op dit moment zijn er voldoende mogelijkheden om binnen korte tijd in de omgeving een testafspraak te maken bij de GGD.
In sommige plaatsen zijn ook sneltesten beschikbaar. Van een sneltest is de uitslag al na een half uur bekend. Er zijn een paar nadelen bij de sneltesten:

  • Sneltesten zijn voldoende betrouwbaar bij een positieve uitslag (wel corona), maar nog niet voldoende betrouwbaar bij een negatieve test.
    Dus als de test negatief is (geen corona), is het niet helemaal zeker dat u geen corona heeft. U moet dan alsnog door de GGD getest worden, met een andere meer betrouwbare test.
  • De uitslag van de sneltest wordt nog niet altijd doorgegeven aan de GGD. Om instructies te geven en contactonderzoek te doen, is het belangrijk dat de GGD de uitslag weet.

Daarom wordt het gebruik van sneltesten op dit moment afgeraden, totdat er meer zekerheid is over de uitslagen.

Testen op antistoffen tegen het coronavirus
Het is mogelijk om in het bloed te testen of u antistoffen heeft tegen het coronavirus. Als er antistoffen in het bloed gevonden worden, heeft u het virus gehad. Het is nog niet bekend of iemand dan ook immuun is. Testen op antistoffen kan drie weken, nadat de klachten begonnen. Neem telefonisch contact met ons op om te bespreken of het al mogelijk is en of het zinvol is. De kosten voor de test gaan van uw eigen risico af.

Op de website van Rijksoverheid leest u meer over testen op het coronavirus.

Datum: 16 november 2020

Huisartsen Centrum Zandvoort

Locatie Beatrixplantsoen
Beatrixplantsoen 1b
2042 PW Zandvoort

Locatie Noord
Thomsonstraat 1
2041 TA Zandvoort

Tel: 023 – 57 320 23 (voor spoed: kies 1)
Na 17.00 uur: 023 – 224 25 26