Mondkapjesplicht
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje vanaf 1 december verplicht. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Het is onder andere verplicht in winkels, musea en theaters
Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje dragen. Bij contactberoepen, bijvoorbeeld de kapper of rij-instructeur, moeten zowel de klant als de professional een mondkapje op. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht. Voortaan moet je het mondkapje al op in stations en bij bus- en tramhaltes. Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro.

Hoe draagt u een mondkapje?
Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Gebruik bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt.

Wat mag er niet?
Een spatscherm bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt in plaats van een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Medische verklaring over mondkapjes
De verplichting geldt niet voor mensen die door een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Politie en boa’s kunnen mensen vragen om aan te tonen dat deze uitzondering voor hen geldt. Wij krijgen als huisarts vragen of wij een verklaring willen geven dat iemand geen mondkapje hoeft te dragen (om medische redenen). Helaas kunnen wij dit niet doen, omdat wij geen verklaringen over eigen patiënten mogen afgeven.
Via MijnGezondheid.net kunt inzage krijgen in uw medisch dossier. Hier kunt u uw medicatiepaspoort downloaden en uitprinten. U kunt ook uw dossier opslaan en uitprinten, door boven in beeld te klikken op ‘Dossier opslaan’:

De overheid heeft samen met cliëntenorganisaties een kaartje gemaakt. Op het kaartje staat dat u onder de uitzondering van de mondkapjesplicht valt. Dit kaartje kunt u als eerste laten zien aan een handhaver of controleur. Het kaartje kunt u hier downloaden. 

Huisartsen Centrum Zandvoort

Locatie Beatrixplantsoen
Beatrixplantsoen 1b
2042 PW Zandvoort

Locatie Noord
Thomsonstraat 1
2041 TA Zandvoort

Tel: 023 – 57 320 23 (voor spoed: kies 1)
Na 17.00 uur: 023 – 224 25 26