De meningokok bacterie kan ernstige ziektebeelden veroorzaken, zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Er zijn verschillende Meningokokken bacteriën. Sinds 2015 is er een toename van mensen, die ziek worden van meningokokken W. Meningokok wordt van mens op mens overgebracht door onder andere hoesten en niezen. De meeste mensen worden hier niet ziek van en de bacterie verdwijnt vanzelf uit het lichaam. In sommige gevallen kan er echter hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging ontstaan met vaak ernstige gevolgen.

Rijksvaccinatieprogramma
Het RIVM start met een meningokokken vaccinatie voor peuters en jongeren. In 2002 is in Nederland de vaccinatie tegen MenC ingevoerd in het Rijksvaccinatieprogramma voor alle kinderen op de leeftijd van 14 maanden. Het vaccin tegen meningokokken ACWY is sinds 1 mei 2018 in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen voor kinderen van 14 maanden.

Vanaf 1 oktober 2018 krijgen jongeren, die tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden, een oproep voor de meningokokken ACWY-vaccinatie. In 2019 worden zo’n 650.000 jongeren extra opgeroepen om zich te laten inenten. Het gaat om alle jongeren tussen de 14 en 18 jaar die geboren zijn na 1 januari 2001 en voor mei 2004.

Het vaccin biedt maximaal 5 jaar bescherming.

Meer informatie over de meningokokkenprik en meningokokkenziekte lezen? www.deelditnietmetjevrienden.nl

Vaccineren buiten het Rijksvaccinatieprogramma om
Voor andere mensen (volwassenen) is er op dit moment geen indicatie voor vaccinatie. Mocht u toch gevaccineerd willen worden, dan kunt u contact met ons opnemen. U zult het vaccin (van ongeveer 60 euro) dan zelf moeten betalen.