Opiumwet

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, kunt u niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het bezit en het gebruik van medicijnen, die onder de Opiumwet vallen, verboden en staan er strenge straffen op. Gebruikt u slaap- en kalmeringsmiddelen, zware pijnstillers of ADHD medicatie. Dan heeft u een Schengenverklaring nodig, of een Engelstalige medische verklaring, met eventueel een Apostillestempel.

Verklaringen

Onder het Schengenverdrag vallen 26 Europese landen. Daarnaast zijn er 7 landen die niet onder het Schengenverdrag vallen, maar waarvoor u wel een Schengenverklaring voor medicijnen kunt aanvragen. Check via de link hiernaast voor welke landen en welke medicatie u een verklaring nodig heeft: Welke landen, welke medicijnen, welke verklaring?

  • Een Schengenverklaring wordt goedgekeurd door het CAK. Deze hoeft u niet te laten legaliseren.
  • Een Engelstalige medische verklaring voor Apostillelanden wordt beoordeeld door het CAK. Hierna haalt u een Apostillestempel bij een rechtbank in uw buurt. Anders is de verklaring niet geldig.
  • Bij een Engelstalige medische verklaring voor een land, dat niet onder het Schengenverdrag of het Apostilleverdrag valt, moet u de verklaring laten legaliseren door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierna laat u de verklaring tekenen bij de ambassade van het land waar u naartoe reist.

Check ambassade

Gaat u naar een land dat niet onder het Schengenverdrag of het Apostilleverdrag valt? Dan gelden er andere regels als u medicijnen wilt meenemen. Die kunnen voor ieder land anders zijn. Neem altijd contact op met de ambassade van uw reisland.

U kunt een verklaring door ons laten opmaken en ondertekenen. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn!