Wat is HPV?
HPV oftewel het Humaan papillomavirus is een seksueel overdraagbaar virus wat zorgt voor een vergroot risico op baarmoederhalskanker. Het HPV-virus is erg besmettelijk. Ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raakt ooit besmet met het HPV-virus. Het virus wordt overgedragen door seksueel contact. Het kan ook overgedragen worden via de huid van je handen en vingers. Baarmoederhalskanker wordt alleen veroorzaakt door een HPV-infectie. Door roken kan het virus eerder baarmoederhalskanker veroorzaken.

Aan wie en wanneer wordt de HPV-vaccinatie gegeven?
Om de vaccinatie maximaal te laten werken is het belangrijk dat de vaccinatie wordt gegeven voor het eerste seksuele contact. Daarom krijgen meisjes in het jaar dat ze 13 worden de vaccinatie aangeboden. Meisjes van 12/13 jaar krijgen twee keer een vaccinatie (met een tussenpauze van een half jaar). Meisjes van 15 jaar en ouder die de vaccinatie willen, krijgen drie keer een vaccinatie.

Hoe goed ben je na de HPV-vaccinatie beschermd?
Er zijn ruim 100 verschillende varianten van het HPV-virus. De HPV-vaccinatie beschermt tegen twee gevaarlijke typen. De HPV-typen 16 en 18 veroorzaken namelijk 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Met de vaccinatie heb je geen garantie, dat je nooit baarmoederhalskanker zult krijgen, maar je bent wel veel beter beschermd.

Is veilig vrijen nog nodig als je ingeënt bent? 
Ja. Het vaccin beschermt tegen twee HPV-varianten, die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Het vaccin beschermt niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia of hiv. Veilig vrijen blijft belangrijk.

Zijn er bijwerkingen?
Vaccins kunnen altijd bijwerkingen veroorzaken. Na de inenting tegen het HPV-virus kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn in 10 jaar tijd nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin. Er is ook nog nooit iemand onvruchtbaar geworden of overleden aan een HPV-vaccinatie.

Ons advies is om meisjes te laten vaccineren tegen dit HPV.

Huisartsen Centrum Zandvoort

Locatie Beatrixplantsoen
Beatrixplantsoen 1b
2042 PW Zandvoort

Locatie Noord
Thomsonstraat 1
2041 TA Zandvoort

Tel: 023 – 57 320 23 (voor spoed: kies 1)
Na 17.00 uur: 023 – 224 25 26