Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen tegen twaalf ernstige infectieziekten. Ernstige ziekten, zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, kunnen tot blijvende beperkingen leiden. Vooral oudere mensen en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten en lopen het grootste risico op ernstige complicaties of overlijden. In Nederland nemen kinderen gratis deel aan het vaccinatieprogramma en ontvangen de oproepkaarten automatisch per post.Voor meer informatie, kijk op: rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties.

Waarom vaccineren?
Vaccinatie vermindert de kans op ernstige ziekten en complicaties en zorgt er daarnaast voor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen. Als alle kinderen ingeënt zijn, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen. HCZ adviseert alle kinderen te laten vaccineren tegen deze 12 infectieziekten.

Welke bijwerkingen hebben vaccinaties?
Aan vaccins worden strenge veiligheidseisen gesteld. Voordat een vaccin op de markt wordt gebracht, is het uitgebreid onderzocht en getest. Er wordt zowel naar de werkzaamheid als naar mogelijke bijwerkingen gekeken. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar bijwerkingen. Van de vaccinaties kunnen kinderen wat lichte bijwerkingen krijgen. Een zere arm, een rode vlek, lichte koorts of een zwelling op de prikplaats van de vaccinatie zijn voorbeelden van bijwerkingen. Kleine kinderen kunnen wat hangerig zijn en vaker huilen. Bijwerkingen verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Meer weten? Ga naar: rijksvaccinatieprogramma.nl/bijwerkingen

Heeft de farmaceutische industrie invloed op het vaccineren?
De farmaceutische industrie heeft geen invloed op het Rijksvaccinatieprogramma. Ook het RIVM bepaalt niet of er tegen een bepaalde ziekte wordt gevaccineerd. De minister van Volksgezondheid bepaalt welke vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma worden aangeboden. Dit doet hij op basis van een advies van de Gezondheidsraad. Dit is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan, dat de regering adviseert over gezondheidsvraagstukken.

Heeft u nog vragen of twijfels?
Voor de meeste ouders is het vaccineren vanzelfsprekend. Heeft u vragen of twijfels, dan kunt u dit bespreken met de GGD, het consultatiebureau of een Centrum voor Jeugd en Gezin bij u in de buurt.

Natuurlijk kunt u ook met uw vragen bij ons terecht.

Huisartsen Centrum Zandvoort

Locatie Beatrixplantsoen
Beatrixplantsoen 1b
2042 PW Zandvoort

Locatie Noord
Thomsonstraat 1
2041 TA Zandvoort

Tel: 023 – 57 320 23 (voor spoed: kies 1)
Na 17.00 uur: 023 – 224 25 26