Voor wie?
De griepvaccinatie is voor mensen van 60 jaar en ouder en mensen of kinderen met een bepaalde medische aandoening. Deze mensen hebben een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik ontvangen via de post. Het is niet verplicht om u te laten vaccineren. Heeft u een uitnodiging ontvangen voor de griepprik, dan kunt u deze tot april 2019 nog halen. Er geldt echter hoe eerder, hoe beter. Neem van te voren contact op met de assistente.

Welke bescherming biedt het vaccin?
Voor het samenstellen van het vaccin kijkt de Wereldgezondheidsorganisatie wat er in onze zomer gebeurt op het zuidelijk halfrond (daar is het dan al winter). Daar heerst dan al de jaarlijkse griepgolf. Zo weten ze wat we op het noordelijk halfrond kunnen verwachten en wordt een griepvaccin samengesteld. De afgelopen winter zijn er in Australië en Nieuw-Zeeland veel mensen ziek geworden. Het griepvirus heeft geleid tot veel ziekenhuisopnames.
Door de vaccinatie wordt de kans op griep kleiner, maar het kan dat u toch (lichte) griep krijgt. De griepprik zorgt er dan wel voor, dat u minder ernstig ziek wordt en de kans op complicaties, zoals een longontsteking, acute oorontsteking, hersenvliesontsteking of hartproblemen, is kleiner.

Hoe lang duurt de bescherming?
Het duurt ongeveer twee weken voordat de griepprik voldoende beschermt. Als u na die twee weken in aanraking komt met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan maken de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk. De bescherming duurt ongeveer 6 maanden.

Huisartsen Centrum Zandvoort

Locatie Centrum
Beatrixplantsoen 1b
2042 PW Zandvoort

Locatie Noord
Thomsonstraat 1
2041 TA Zandvoort

Tel: 023 – 57 320 23 (spoed: optie 1)
Na 17.00 uur: 023 – 224 25 26
Receptenlijn: 0900 – 57 123 45 (25 ct p/m)