Voor wie?
De griepvaccinatie is bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder en mensen of kinderen met een bepaalde medische aandoening. Deze mensen hebben een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik ontvangen via de post. De griepprik is niet verplicht.

Welke bescherming biedt het vaccin?
Voor het samenstellen van het vaccin kijkt de Wereldgezondheidsorganisatie wat er in onze zomer gebeurt op het zuidelijk halfrond (daar is het dan al winter). Daar heerst dan al de jaarlijkse griepgolf. Op basis daarvan weten ze wat we op het noordelijk halfrond kunnen verwachten en wordt een griepvaccin samengesteld. De afgelopen winter zijn er in Australië en Nieuw-Zeeland veel mensen ziek geworden. Het griepvirus heeft geleid tot veel ziekenhuisopnames.

Door de vaccinatie wordt de kans op griep kleiner, maar het kan zijn dat u toch (lichte) griep krijgt. De griepprik zorgt er dan wel voor, dat u minder ernstig ziek wordt en de kans op complicaties, zoals een longontsteking, acute oorontsteking, hersenvliesontsteking of hartproblemen, is kleiner. Vooral voor kwetsbare mensen is dit een risico.

Hoe lang duurt de bescherming?
Het duurt ongeveer 2 weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. Als u na die 2 weken in aanraking komt met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan maken de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk. De bescherming duurt ongeveer 6 maanden.

Vanaf 13 december zijn er weer nieuwe griepvaccins voorradig. Indien u in aanmerking komt voor de griepvaccinatie, dan kunt u deze tot april 2019 nog halen. U dient hiervoor van te voren contact op te nemen met de assistente. Er geldt echter hoe eerder, hoe beter.