Recent gepubliceerd onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde in samenwerking met het RIVM in Bilthoven toont aan dat in rauw vleesproducten van eigen bodem zowel de potentieel gevaarlijke bacteriën Salmonella, Listeria, E. coli en antibiotica-resistante E. coli als twee soorten parasieten, de Sarcocystis en Toxoplasma gondii, aanwezig zijn.

Onderzoekers van de faculteit pleiten al langer voor bewustwording als het gaat om het voeren van rauw vlees aan huisdieren.

Paul Overgaauw, dierenarts-microbioloog aan de faculteit Diergeneeskunde: ’We onderzochten 35 rauwvleesproducten van acht verschillende merken. Resultaat van ons onderzoek was dat 23% van de producten besmet was met E coli O157. Deze bacterie kan nierfalen bij mensen veroorzaken. Daarnaast was 80% van de producten van zeven merken besmet met antibiotica-resistente E. coli. Verder vonden we verschillende Listeria bacteriën in meer dan de helft van de producten. Tenslotte was 20% besmet met Salmonella, 23% met Sarcocystis en 6% met Toxoplasma gondii.

Zowel dier als mens lopen risico’s om ziek te worden. ‘We willen niet zeggen dat je het niet mag voeren, maar wel waarschuwen voor de risico’s. Het is belangrijk dat diereigenaren zich daar bewust van zijn. Het is daarom belangrijk om de blootstelling te minimaliseren door goede hygiënemaatregelen en door deze voeding niet te geven als er mensen met verminderde weerstand aanwezig zijn in de directe omgeving.’

Bron: Faculteit Diergeneeskunde