Euthanasie en wilsverklaring
Alle vaste artsen van het HCZ zijn bereidwillig mee te werken aan euthanasie. Als het voor u actueel is, is het belangrijk tijdig met één van uw artsen over levensbeëindiging te spreken.
Regelmatig vragen patiënten ons om te helpen bij het opstellen van een wilsverklaring. Het is vaak moeilijk om de juiste woorden te kiezen. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Op thuisarts.nl kunt u lezen over euthanasie. Om u te helpen hebben we een document ‘Euthanasieverklaring’ op onze website gezet. Deze is bewust in een Word-bestand gemaakt, zodat u zelf de tekst eventueel kunt aanpassen. Klik hier voor de euthanasieverklaring

Het is belangrijk te beseffen dat euthanasie geen automatisch recht is. Ook niet als u een euthanasieverklaring hebt. Euthanasie heeft een bijzondere positie in het rechtssysteem in Nederland en kan alleen worden gedaan als aan veel voorwaarden is voldaan. Graag leggen we hier meer over uit op het spreekuur, als u een euthanasieverklaring heeft opgesteld.

De wilsverklaring
De wilsverklaring is een soort behandelverbod, waarin u beschrijft dat u een bepaalde behandeling niet meer wilt. De wilsverklaring heeft een juridische status. U kunt een penning om uw hals dragen als u niet gereanimeerd wilt worden. Tevens kunt u een naaste machtigen om namens u beslissingen te nemen, als u dat zelf niet meer kunt. Op Rijksoverheid.nl staat informatie over hoe u deze wilsverklaring kunt maken. Om de wilsverklaring goed te kunnen interpreteren, gaan we er graag over in gesprek met u op het spreekuur.

Zorg dat de huisartsenpraktijk een kopie van de verklaring krijgt en dat eventuele naasten er ook een krijgen.

Huisartsen Centrum Zandvoort

Locatie Beatrixplantsoen
Beatrixplantsoen 1b
2042 PW Zandvoort

Locatie Noord
Thomsonstraat 1
2041 TA Zandvoort

Tel: 023 – 57 320 23 (voor spoed: kies 1)
Na 17.00 uur: 023 – 224 25 26