Euthanasie en wilsbeschikking

Alle vaste artsen van het HCZ zijn bereidwillig mee te werken aan euthanasie. Het is belangrijk tijdig met één van uw artsen over levensbeëindiging te spreken, als dat voor u op dat moment actueel is.

Regelmatig vragen patiënten ons om te helpen bij het opstellen van een wilsverklaring. Het is vaak moeilijk om de juiste woorden te kiezen. De overheid (VWS) en de KNMG hebben nu ook gegevens over euthanasie op hun website. Op de volgende link klikt u voor meer informatie:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie/vraag-en-antwoord/wilsverklaring-opstellen

Op de volgende link naar de thuisarts website staat een duidelijk verhaal over euthanasie:

https://www.thuisarts.nl/levenseinde/ik-denk-aan-euthanasie

Om u te helpen hebben we een document “euthanasieverklaring” op onze website gezet. Deze is bewust in een Word-bestand gemaakt, zodat u zelf de tekst eventueel kunt aanpassen.

 Voor de euthanasieverklaring klik hier.

Hierbij is het belangrijk te beseffen dat euthanasie geen automatisch recht is. Ook niet als u een verklaring hebt. Euthanasie heeft een bijzondere positie in het rechtssysteem in Nederland en kan alleen worden gedaan als aan veel voorwaarden is voldaan. We willen graag dat u een afspraak maakt op ons spreekuur om hier uitleg over te krijgen als u een euthanasieverklaring hebt ingevuld.

De wilsbeschikking

De wilsbeschikking is in feite een soort behandelverbod waarin u beschrijft dat u een bepaalde behandeling niet meer wilt. Dit heeft een juridische status. U kunt ook een penning om uw hals dragen als u niet gereanimeerd wilt worden. Tevens kunt u een naaste machtigen om namens u beslissingen te nemen als u dat zelf niet meer kunt. Op bovengenoemde link van www.thuisarts.nl staat informatie over hoe u deze wilsbeschikking kunt maken. Om de wilsbeschikking goed te kunnen interpreteren willen we graag met u er over in gesprek op het spreekuur.

Zorg ervoor dat de huisartsenpraktijk een kopie van de verklaring krijgt en dat ook eventuele naasten er een krijgen.