Officieel vaccinatiepaspoort / coronapaspoort – DCC
De overheid werkt nog aan een digitaal vaccinatie- en testbewijs DCC (EU Digitaal Corona Certificaat ) dat geldig is in Europa. Dit vaccinatie- en testbewijs kan straks gebruikt worden voor reizen naar het buitenland en andere momenten, waarop een bewijs van negatieve coronatest of coronavaccinatie vereist is. Het DCC (EU Digitaal Corona Certificaat) wordt een app voor op uw telefoon. In Nederland wordt  het DCC onderdeel van de CoronaCheck-app.

DCC wordt onderdeel van de CoronaCheck-app
In Nederland wordt  het DCC onderdeel van de CoronaCheck-app. In deze app zullen twee QR-codes ontwikkeld worden:

  1. een voor internationaal gebruik, om te reizen.
  2. een voor gebruik in Nederland, om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bepaalde activiteit.

De reden dat er twee verschillende QR-codes komen, is dat de QR-code voor internationaal reizen meer persoonsgegevens zal bevatten. Op dit moment zijn de technische voorbereidingen bezig. Er wordt natuurlijk ook goed gekeken naar privacy en databeveiliging.

Geldt een briefje van een arts of het vaccinatiekaartje van het RIVM ook als vaccinatiebewijs/ vaccinatiepaspoort?
Nee, een briefje van een (huis)arts of het vaccinatiekaartje van het RIVM  is niet geldig voor dit soort situaties. Wij geven ook geen verklaringen dat iemand gevaccineerd is.

Vaccinatie registreren in het gele vaccinatiepaspoort
GGD’en noteren de Covid-vaccinaties in het ‘gele vaccinatieboekje’. Het gele vaccinatiepaspoort is geen officieel vaccinatiebewijs, het geldt niet als vaccinatiepaspoort voor op reis. Bij het zetten van de vaccinatie geven wij u een vaccinatieregistratiekaartje mee, met daarop een sticker met de informatie over het vaccin dat u heeft ontvangen. Heeft u al een ‘geel vaccinatieboekje’, dan kan de sticker van de vaccinatie ook daarin worden geplakt. U kunt het ingevulde vaccinatieregistratiekaartje ook in het gele vaccinatieboekje’ bewaren. Als u het vaccinatieregistratiekaartje goed bewaart, dan heeft dat dezelfde waarde als het ‘gele vaccinatieboekje’.

Heeft u geen toestemming gegeven voor delen van uw gegevens met het RIVM, maar wilt u wel een vaccinatiebewijs/ vaccinatiepaspoort?
De overheid werkt aan een manier waarop iedereen die gevaccineerd is – of u nu wel of niet in het register van het RIVM staat – aan zo’n digitaal vaccinatiebewijs kan komen.

Heeft u toestemming gegeven aan het RIVM voor het delen van gegevens, maar ziet dat nog niet terug op mijn.rivm.nl/vaccinaties
Het RIVM loopt achter met de registraties. Het is mogelijk dat uw gegevens nog niet verwerkt zijn. Het RIVM werkt er aan om dit zo snel mogelijk bij te werken.

Is het overzicht op mijn.rivm.nl/vaccinaties een officieel bewijs, te gebruiken als vaccinatiepaspoort?
Het overzicht op mijn.rivm.nl/vaccinaties is geen officieel vaccinatiebewijs.

Deze informatie is gebaseerd op de website van Rijksoverheid
Heeft u vragen over het coronapaspoort of reizen, neem dan contact op met het RIVM: 0800 – 1351
Meer vragen en antwoorden over het coronavaccinatiebewijs leest u hier.

Datum: 14  juni 2021

Huisartsen Centrum Zandvoort

Locatie Beatrixplantsoen
Beatrixplantsoen 1b
2042 PW Zandvoort

Locatie Noord
Thomsonstraat 1
2041 TA Zandvoort

Tel: 023 – 57 320 23 (voor spoed: kies 1)
Na 17.00 uur: 023 – 224 25 26